Nieuwjaarstoespraak 2024

Beste dames en heren,

Iedereen van harte welkom bij de nieuwjaarsreceptie van sportclub Wesepe. Een speciaal welkom voor de ereleden Herman Schoneveld, Mark Achtereekte en Joop Middeldorp en de leden van Verdienste Wijnand Rouweler en Koen Vossebelt. 

Fijn dat er weer zoveel leden aanwezig zijn. Dit jaar zijn er ook meer handballeden aanwezig, want het traditionele oliebollentoernooi van de voetbal hebben we uitgebreid met een toernooi voor de handbal, dat zich vanochtend in de sporthal in Broekland heeft afgespeeld. De volleybal wilde ook een oliebollentoernooi houden, maar daar was net niet genoeg animo. Wie weet volgend jaar! Ook zien we meer gymleden als anders. Dit komt vast doordat dit jaar de oliebollen zijn gebakken door 2 dames van de maandagmiddag gym, namelijk: Rikie Noordkamp en Joke Wichgers Schreur. Jan Assink is nog herstellende na een knieoperatie en om die reden werd vervanging gezocht. Fijn dat jullie opstonden en ze smaken heerlijk, dus Dankjulliewel! En dan komen we met een oliebol en een drankje in de hand aan bij het proosten op het nieuwe jaar en wens ik iedereen een gezond en sportief 2024! Proost!

Door te proosten op het nieuwe jaar, sluiten we het oude jaar af. Een jaar waarin we van ons lid Willem Nieuwenhuis in augustus afscheid hebben moeten nemen. We denken aan hem en aan anderen die we deze feestdagen voor het eerst of al langer moeten missen.

Waar we ook afscheid van hebben genomen is de afdeling tennis. Het aantal actieve leden van deze afdeling liep al langere tijd terug. We zijn nadat we in gesprek zijn gegaan met nog een aantal actieve leden tot de conclusie gekomen dat het voor hen interessanter is om bij een actieve tennisvereniging te gaan spelen. Daarnaast vraagt het tennisveld veel onderhoud, helemaal als het niet meer bespeeld wordt. Daarom het spijtige besluit dat we met de afdeling tennis per 1 januari 2024 stoppen. De dynamic tennis welke nog in de Nieuwe Coers gespeeld wordt, hangt vanaf heden onder de afdeling gymnastiek. In 2024 zullen we gaan kijken hoe we het tennisveld gaan ontmantelen en of hier een nieuwe bestemming voor moet komen.

Korte terugblik 2023

Gelukkig kunnen we ook terug kijken op mooie dingen en activiteiten. Belangrijk was de jubileumweek in september. Een week bol van activiteiten, omdat de sportclub 90 jaar bestond. Een speciaal logo werd gemaakt en het fotoarchief doorgezocht. Dit resulteerde met de aftrap van de week met nieuwe vlaggen en een tentoonstelling met 90 jaar op beeld. We kunnen terug kijken op een mooie week, waarin jong en oud tot hun trekken kwam en waarin de reünie ook door veel oud leden goed werd bezocht. Voor mij nogmaals een teken dat de sportclub leeft. 

Naast dat de sportclub haar 90 jarig jubileum vierde, waren er ook nog 2 gymleidsters welke hun jubileum vierde. Inge Wouters gaf in januari 2023 al 12,5 jaar gymles aan de jongste kinderen van de sportclub en Diny Koops in september van dat jaar al 25 jaar lid aan de oudste dames van de gym. Hopelijk gaan beide dames net zoals de sportclub nog vele jaren mee! 

Het clubgebouw kreeg afgelopen jaar te maken met best een grote aanpassing/verbouwing. Onder aanvoering van Richard Ogink werd het plan uitgevoerd om de energiekosten flink terug te dringen. De geplaatste zonnepanelen in juli en warmtepomp, welke vanaf 1 december in gebruik is, moeten zorgen voor een flinke besparing. Daarnaast ook inzet van led verlichting, verbetering van de koelcel en inzet van een lage temperatuur systeem. Laat Richard de resultaten nu voor de maand december in vergelijking met de decembermaand een jaar eerder al hebben berekend en hier de eerste conclusies uit hebben gehaald. Uitgaande van de huidige energieprijzen hebben we in december 2023 ten opzichte van december 2022 al €1328 op energiekosten bespaart. Dit loopt op tot €4341 door verrekening van de terug geleverde stroom vanuit de zonnepanelen. Daarnaast kunnen we concluderen dat energie neutraal haalbaar lijkt en dat we bovendien van het gas af kunnen. Een mooie prestatie dus, waar we trots op mogen zijn. En waarin we nog een aantal extra besparingen willen creëren door onder andere betere isolatie van het dak en een vouwwand in de kantine.

Ook een succes is dat alle teams van Sportclub Wesepe er weer netjes bij lopen met nieuwe tenues. De sponsorcommissie heeft er voor gezorgd dat elk team een sponsor, en bij de jeugd zelfs meerdere op het shirt heeft staan. Voor het eerst de buiten en binnen sport in Jako kleding en voor de handbal en volleybal betekende dit speciaal ontworpen shirts met de oorspronkelijk club kleuren geel en rood in plaats van de Diepenveense kleuren geel/zwart. Ook dit is altijd een hele organisatie, maar gelukkig is ook die missie weer geslaagd. Daarnaast hebben zelfs nog een heel aantal leden gebruik gemaakt om met korting trainingskleding te kopen, zodat ook dan iedereen er weer netjes bij loopt. 

Sportief vlak

Nadat er overleg is geweest met een aantal belangstellenden voor een fiets tak binnen de sportclub is besloten, dat hier op dit moment nog te weinig belangstelling voor is. Prima om een keer aan te komen, na het fietsen, maar nog niet echt als onderdeel van de club.

De survivalrun heeft in maart voor het eerst vanaf sportpark de Muggert plaats gevonden. Dit jaar zal dit in het eerste weekend van maart opnieuw gaan plaatsvinden en hopen we met de evaluatiepunten van vorig jaar, dat het nog meer een succes wordt. (Nagekomen bericht: de survivalrun in maart is afgelast door het bestuur van de Survivalrun)

Ook zijn de voetbaldames een echt team geworden en spelen zij competitie 7 tegen 7 op de vrijdagavond. Onder leiding van Henk Beumer gaan ze ervoor!

Winterkampioenen

Voor de feestdagen werd ook nog een klein kampioensfeestje gevierd door de JO17. Het harde trainen van afgelopen jaren, lijkt nu helemaal zijn vruchten af te werpen en na al een mooi eerste fase konden zij zich van de tweede fase de kampioen noemen. Gefeliciteerd heren en dame!

Een beetje stilletjes zijn de meiden van de C1 van de handbal kampioen geworden. Ze stonden eerste in hun poule en zijn nu uit de poule gehaald om in een hogere klassen verder te handballen. Daar beginnen ze weer met 0 punten, maar volgens de handbalbond mogen zij zich wel echt kampioen noemen van het eerste deel van de competitie. Dus jullie ook gefeliciteerd!

Wie weet zitten er dit jaar nog meer kampioenschappen in: Dames 2 van de handbal staat boven aan, maar het zal niet makkelijk worden om 3 jaar op rij de kampioensschaal in ontvangst te nemen. Ook hier een nagekomen bericht, want dames 2 van de volleybal stond tijdens de nieuwjaarsreceptie ook bovenaan! (maar inmiddels 3e… dus zet hem nog even op dames!!)

Visieplan vorig jaar

Vorig jaar presenteerde ik jullie het plan waar we de komende jaren aan willen werken. Tijdens de algemene ledenvergadering hiervan al een update gegeven. Met vele punten zoals hiervoor ook al wel benoemd, zijn we mee bezig geweest en met een aantal punten hebben we een start gemaakt of starten we binnenkort. Dit zijn onder andere de website weer helemaal up to date maken, waarin rollen en commissies duidelijk beschreven staan. Daarnaast gaan we ook kijken wat we van de plannen kunnen uitvoeren welke zijn gemaakt voor de kantine. Nu de duurzaamheidsplannen in een verder gevorderd stadium zijn en we wat beter weten hoe dit financieel gaat lopen, komt daar wat meer ruimte voor.

Voor dit jaar dus ook weer ambitieuze plannen. Als we er met z’n allen weer goed de schouders onderzetten dan kunnen we ook dit jaar weer mooie resultaten neerzetten en er met elkaar voor zorgen dat dit jaar Sportclub Wesepe weer bij de tijd, gezond en actief blijft!

Jo Jansen, lid van verdienste

Voordat ik overga tot het huldigen van de jubilarissen, wil ik eerst iemand anders naar voren halen. We gaan vandaag namelijk, nadat hier tijdens de algemene ledenvergadering unaniem voor is gestemd, weer iemand tot Lid van verdienste maken. Ik wil daarvoor Jo Jansen graag naar voren halen!

Jubilarissen

De jubilarissen worden gehuldigd en gefeliciteerd. Dit zijn:

70 jaar: Jan Wichems
Wim Smeenk

50 jaar: Bertha Dijkslag
Stien Kok
Bettie Smeenk
Joke Meuleman
Riet Jalink
Tonnie Mensink

40 jaar: Rikie Morrenhof
Arnita vd Weerd
Gert vd Hof

25 jaar: Niels Hollegien
Nick Jansen

Uitslag verloting

De eerste 4 prijzen van de verloting worden bekend gemaakt en de commissie bedankt voor het opzetten van de verloting. Bedrijven bedankt die zonder de kosten in rekening te brengen, hun prijs hebben geschonken.

Uitslag oliebollentoernooien

De appelflappen hebben bij zowel de handbal als voetbal het oliebollentoernooi gewonnen.

Tot slot: Het afgelopen jaar was op het sportieve vlak weer erg geslaagd. Dit was natuurlijk niet gelukt zonder de inzet van onze leden, scheidsrechters, leiding, diverse commissies en alle overige vrijwilligers. Wij bedanken dan ook iedereen voor hun onmisbare bijdrage en daarom kunnen we terugkijken op een mooi 2023 en kijken we vol vertrouwen naar 2024!