Poging om btw terug te krijgen voor bouwproject Wesepe

de Stentor – 2 augustus 2012

WESEPE – Met nieuwe afspraken tussen SC Wesepe, Stichting IJssellandschap en de gemeente Olst-Wijhe wordt geprobeerd de btw terug te krijgen die is verschuldigd tijdens het bouwproject van de sportvereniging. Momenteel worden nieuwe kleedkamers gebouwd en bestaande ruimtes worden gerenoveerd.

Als de btw terugkomt van de Belastingdienst wordt de totale bouwsom lager, wat ook helpt voor de aanleg van het door de club vurig gewenste kunstgras.

De grond van het sportpark blijft in eigendom van Stichting IJssellandschap. De gemeente gaat deze grond pachten en verhuurt deze weer door aan Stichting Kulturhus Olst-Wijhe (SKOW). Deze stichting beheert de sportaccommodaties en stelt de grond weer beschikbaar aan de sportclub.

Ook is er enige tijd geleden al een speciale stichting opgericht om bij dit soort projecten de btw terug te kunnen krijgen. Al met al is het een ingewikkelde constructie, zo geeft ook wethouder Ans Otterloo toe. “Maar het is wel de moeite waar,” zegt zij over de bedragen die dit kan opleveren.

Wel heeft ze begrepen dat in de toekomst deze constructie nationaal ter discussie kan worden gesteld, omdat ‘men’ niet vindt dat deze goed werkt.

Verder legt ze uit dat de gemeente bewust níet de grond van Stichting IJssellandschap heeft gekocht. Voor de heel lange termijn – waarschijnlijk tientallen jaren in de toekomst – wordt er aan gedacht om de sportvelden meer te plaatsen in de buurt van het Zalencentrum dat tegens fungeert als dorpshuis. Mogelijk komt daar dan ook een sportzaaltje bij. Mocht dat allemaal lukken, dan zit de gemeente na de uitvoering niet nog eens met de grond ‘in de maag’ waar SC Wesepe nu is gevestigd.