REACTIE BESTUUR SPORTCLUB WESEPE OP VERHAAL IN STENTOR VAN 2 AUGUSTUS JL. M.B.T. BTW TERUGVORDERING.

Als bestuur hebben we het verhaal in de Stentor van 2 augustus jongstleden met verbazing gelezen. Dit verhaal bevat feitelijk nogal wat onjuistheden. Of de verslaggever heeft verkeerde informatie gekregen of heeft het verkeerd weergegeven.
Lees in het volledige bericht de feiten (op een rijtje) zoals ze tot nu toe zijn.


– De sportverenigingen binnen de gemeente Olst-Wijhe zijn vanuit de gemeente bezig, via een (huur)constructie, het één en ander onder te brengen in de stichting SKOW. Dit om BTW-voordeel te halen bij aankoop materialen, energie, onderhoud e.d. Volgens de belastingadviseur van de gemeente kon zo ook de BTW op de nieuwbouw teruggehaald worden. Dit verhaal bleek echter niet te kloppen en hier heeft de inspecteur van de belastingdienst een streep door gezet. Dit zou alleen kunnen als de gemeente eigenaar zou worden van de gebouwen. Hier heeft zowel de gemeente  als Sportclub Wesepe geen belang bij. Echter voor zowel Wesepe als Wijhe 92 wel een behoorlijke financiele tegenvaller.

– Volgende zomer staat de aanleg van een kunstgrasveld in Wesepe gepland, aangelegd door de gemeente. Om hiervoor de BTW terug te krijgen moet er wel een andere afspraak gemaakt worden over de velden. Op dit moment huurt sportclub Wesepe de velden van de Stichting IJssellandschap. Om als gemeente de BTW terug te kunnen krijgen moet de gemeente eigenaar of minimaal huurder zijn van de velden.
Daarover vindt momenteel overleg plaats tussen S.C. Wesepe, de gemeente en de Stichting IJssellandschap. Hoe het precies zal gaan is nog niet helemaal duidelijk(pacht, erfpacht, reguliere huur), maar de partijen hebben duidelijk de intentie er met elkaar uit te komen. Kopen door de gemeente is op dit moment geen optie, mede gezien de nieuwe bezuinigingen die nog gedaan moeten worden. IJssellandschap vindt het erg belangrijk dat er goede afspraken worden gemaakt voor het moment dat sportclub Wesepe ophoudt te bestaan of om een andere reden hier weg moet. Normaal gesproken moeten ze dan de waarde van de gebouwen en kunstgrasveld nog vergoeden. Daar zitten ze dus niet op te wachten. Hiervoor zal dan de gemeente garant moeten staan.
De gebouwen en de tennisvelden zullen hoogstwaarschijnlijk via een recht van opstal tussen IJssellandschap en Sportclub Wesepe voor sportclub Wesepe zijn en de rest van de accommodatie(velden, parkeerplaats e.d. zullen dan door IJssellandschap verhuurd worden aan de gemeente(SKOW) en waarschijnlijk ook een recht van opstal tussen Stichting IJssellandschap en gemeente voor het kunstgrasveld. Sportclub Wesepe huurt vervolgens weer van de gemeente.